Lasprocessen
Elektrodelassen - Lassen met beklede elektroden
De elektrische vlamboog brandt tussen het werkstuk en een afsmeltende elektrode. De elektrode levert dus tegelijkertijd het extra materiaal. De beklede elektrode wordt in een elektrodehouder gespannen en door de lasser naar de naad gebracht. Staafelektroden bezitten over het algemeen een bekleding. De bekleding smelt eveneens af en beschermt door vrijkomende gassen en als slak het smeltbad en de vlamboog tegen het toetreden van de buitenlucht. Nadat het smeltbad koud is geworden, wordt de slak verwijderd.
Apparaten met [S]-symbool kunnen ook bij verhoogd elektrisch risico worden gebruikt.
Inverterlasapparaten hebben bijzonder goede laseigenschappen en zijn daarom ook goed geschikt voor speciale elektroden.
Bijna alle lasbare materialen kunnen met beklede elektroden worden gelast, bv. constructiestaal, ketelstaal, buizenstaal, gegoten staal, edelstaal, staalsoorten met slijtvaste laag enz.
Lassen met beklede elektroden is eenvoudig en veilig. De compacte apparaten zijn probleemloos te bedienen en eenvoudig te transporteren. Omdat er geen gas nodig is, kan ook in de openlucht, zelfs met wind, worden gelast. Elektrodelasapparaten worden in alle sectoren van de industrie tot en met het ambacht gebruikt.
MIG-MAG-lassen
Basiskennis:
Een afzonderlijk toegevoegd gas beschermt de vlamboog en de laszone vóór toetreding van de buitenlucht. Beschermgas en lasdraad moeten aan het basismateriaal worden aangepast.
De lasbare materialen zijn:
Materiaal: Aluminium, aluminiumlegeringen, algemene constructie-, ketel-, buizenstaal edelstaal, hooggelegeerde staalsoorten
Proces: MIG, MAG
Draadelektrode: het te lassen materiaal conform SG 1-3
Beschermgas: Ar, He of mengsels menggas menggassen
(Ar/CO2) of CO2 (bv. Ar/CO2 of Ar/CO2/O2)
Door de enorme voordelen is MIG-MAG-lassen momenteel het meeste gebruikte lasproces. De grote lassnelheid, de minimale afwerking en de geringe vervorming zorgen voor grote rendabiliteit.
De grote sterkte van de lasnaad, de uitstekende eigenschappen bij het lassen van dunne plaat en de eenvoudige en veilige hantering bij staal, aluminium en edelstaal maken het proces universeel.
MIG-soldeerlassen
Basiskennis:
Voor het voegen van gegalvaniseerde platen biedt het MIG-soldeerlassen duidelijke voordelen ten opzichte van het MIG-MAG-lassen. Door de lagere smelttemperatuur van de soldeerdraad (ca. 1000 °C) ontstaat slechts minimale zinkverbranding bij de soldeerzone zelf (zink smelt op 419 °C, verdampt op 906 °C). De soldeernaad bezit een grotere corrosiebestendigheid en maakt een gemakkelijkere oppervlakbewerking mogelijk.
De soldeerdraden bestaan uit een legering op basis van koper met legeringaandelen, zoals bv. silicium of aluminium.
Door de lage warmte-inbrenging ontstaat ook bij zeer dunne platen weinig vervorming. Gecoate (gegalvaniseerd, gefosfateerd, gealuminiseerd) en ongecoate staalplaten, edelstaal en staal/edelstaalverbindingen (zwart/wit-verbindingen) kunnen worden gesoldeerd. Soldeernaden hebben een zeer goede verbindingssterkte.
Beschermgas: Zuiver argon of argon met kleine bijmengingen.
Gegalvaniseerde dunne plaat vindt men momenteel in de automobielbouw, de bouwnijverheid, luchtbeheersingstechniek, bij huishoudelijke apparatuur en in de meubelindustrie.
Voor deze toepassingen is MIG-soldeerlassen ideaal.
TIG-lassen
Basiskennis:
Plasma-snijden
Basiskennis:
Snijdbare materialen:
Met het plasmasnijproces kunnen staal, edelstaal, aluminium, koper, gietwerk, messing enz. worden gesneden.
De speciale voordelen:
Door de grote energiedichtheid van de plasmavlamboog bereikt men een hoge snijsnelheid. Er wordt snel, zonder bramen en kromtrekking en zeer economisch gesneden. Door de probleemloze handling en de toepassing van gewone perslucht als snijgas worden er ongelimiteerde mogelijkheden geboden. In staalbouw, installatie, bouw van vaten enz.